Wordless Tuesday 2 : Benda Wajib





Assalamualaikum.....




selain benda wajib seperti mandi makan tidur and another else...apa lagi benda yg wajib korang perlu buat dalam setiap hari ??




hurmm...kalau aku...sekarang aku giatkan diri aku untuk membuat 2 perkara ni...ini pom telah disenaraikan perkara wajib bagi aku....


first for all..dulu org selalu kata aku gemuk....aku sihat..aku bertubuh....aku suka makan bnyk...and all laa...dulu mcm ada laa tempias2 jugak kang..tapi dalam masa aku besar mcm ni pom...ada lagi yg lagi besar dr aku..tp apa aku kisah kan...masing2 hidup masing2....kalau aku bhgia cr tuu..aku akan teruskan.....




dulu..berat badan aku naik turun oke! masa darjah 6 lagi laa terukk...berat aku naik ke angka 8 oke!!! serius sentap!! smpai kan semua cikgu dok tny aku...betul ke berat aku dh angka ke 8? sama ngn cikgu laa ja nim..haaaiiipppp!!! sentap !! sentap!! sentap!!!




naik sekolah menengah..terus lari dr cikgu skolah rendah...nk jumpa pom dh malu..cik ajak pegi event skolah rendah pom aku x ikut sbb aku maluuuu......dan pada suatu malam..cik paksa aku teman dia pegi annual dinner untuk cikgu skkj....kwan cik soh gantikan tempat dia...so,aku terpksa laa pegi kang...masyaallah..malu oke!! semua cikgu pandang2 aku..terus tny...sapo ni? sapo ni? plus2 lagi cikgu aku yg penah mengajar aku..klau cikgu yg baru tuu tny aku xkesah sngt laa sbb dorang xkenal aku kang...
nie pulak cikgu aku sendiri mcm xkenal aku oke! arghh!!! then,aku konon nya main2 angin ngn cikguu...aku pom pelik..lain sngt ker aku ni smpai rmai cikgu2 aku xkenal aku....btw,time nie berat aku dh ke angka 7.




kadang2 balik sekolah..mesti jekk terjumpa cikgu2 skolah rendah kt tepi jalan...dorang keluar pegi beli lauk laaa...lepas tuu..kalau jumpaa...aku kalau boleh xnk tegur...tp kalau aku x tegur then time tuu dia ingt aku mcm mana...klau aku tegur dia x ingt xperr laaa...so,aku pom mcm tebal2 kan jer laa muka untuk tegur cikgu sendirik kan....hurmmm,aku kalau dh jumpa cikgu lama2..mmg xleh nk lari dh dari soalan cepu mas dorang..kdg2 aku sendiri xleh nk jawab...aku sentap weehhh!!!




antara soalan2 yg cikgu aku suka tny dan cakap hal aku adalah.............




- haaiissshh,ja ko nim? bkpo laa lain?


- kurus cikgu tgk ja loni...


- lamo cikgu x tgk ja lonim...supo cik doh badan ja... [ yg tuu ayt paling hangin ]


- ehh,comey nyoo ank daro lonim...xsupo mulo..mulo besar... [ haaa,yg ni lagi aku hangin..selalunya cikgu lelaki yg suka ckp macam ni kt aku ]






dan bnyk lagi laaa...




dan alhamdulillah..berkat doa dan sabar...berat aku skrg d angka ke 6....


korang tahu tak apa yg aku selalu gunakan untuk menurunkan jumlah berat aku ini?? meh aku nk cerita sikit..




dulu2...kakak aku selalu complain yg berat aku nie terlampua...dn dia asyik kutuk aku...dia cakap aku gemuk sbb maksdara kau suka kasi aku minum susu pekat kalau sok susu dh habis..sbb masa kecik2,aku x duduk dgn cik..aku duduk ngn Ku dan Cikwok....




lepas tuu..dia soh aku beli ubat catalyst...harga yg aku bayar dekat kakak aku ialah RM 48..aku beli yg virgin coconut oil...dalam satu botol ada 60 biji softgel...aku telan yg tuu jer laa tiap hari....tiap bulan aku habiskan duit aku untuk ubat tuu..dan alhamdulillah..ia nya meninggalkan kesan yg mendalam bagi aku....




air mineral n softgel minyak kelapa dara benda wajib kena ada dalam bilik. :)






baru2 ni...abah bawa balik satu kotak susu untuk family...dia dlm bentuk uncang...susu tuu d beri oleh anak murid abah...dia soh abah minum..dan seperti biasa..abah mana minum susu...dh byk kali ank murid dia bagi dekat dia..tp dia pegi bagi pada org lain balik...so,kali ni aku tgk mcm best jekk susu tuu walaupun aku juga seorang yg tidak minum susu...termasuk lah susu soya...xpenah minum!!!




so,skrg...susu tuu wajib aku ambil tiap hari...kalau d ikutkan 2 kali sehari ambik..tp aku xleh nk thn ngn rasa loya akibat minum susu..aku ambik sekali sehari jerr....tu pom time sarapan....




nasi pom aku jarang maka sekarang..kalau makan pom ambik sesenduk jerr..xlebih x kurang...tuu pom makan kalau terlampau lapar....




itu cara aku untuk turunkan berat badan..korang macam mana?aku cuma berharap pada tahun depan , berat aku boleh ke angka 5.






notakakiku : setiap usaha yg kita lakukan,akan berlaku nya hasil...so,bnyk kan usah dan bersabar. :)

1 ngepek:

Pelik itu Unik said...

so bendo lagi ja...minum air kosong banyok..klu raso lapar..minum air kosong dulu..baru makan nasi...ni ngoti nih..sbb nk memudahkan penghadaman. =)