Cupcake untuk majlis Perkahwinan.





Assalamualaikum....




untuk entry sblm ni...aku ada cerita yang cik telah cabar aku buat cupcake untuk satu majlis kahwin ni...majlis nie pom biasa2 jerrr....pengantin tuu sendiri ada laa bau2 bacang dgn fmily aku..tp aku x tahu sejauh mana kah perhubungan kita org...si pengantin nie pulak aku langsung x kenal dan x pernah nampak walaupun family si pengantin yg lain aku cukup2 kenal..tapi tidak rapat lerrr..sbb aku xsuka bercakap banyak...dan aku x suka menegur orang....




pagi tadi lepas jer solat subuh,terus masuk dapur...mula2 cik ckp nk tambah makanan pulak..cik nk buat agar2 kastard....dulu aku penah laa buat agar2 kastard nie...buat sorang2 untuk majlis mengatip?korang tahu tak ape itu mengatip? mengatip tuu majlis untuk org yg dh meninggal...maksud aku mjlis tahlil laaa..bnyk jugak yg aku buat...sbb hari tuu aku blaja dr mesej yg aku dapat dr cik jerr..sbb hari tuu tiba2 cik ada mesyuarat dkt sekolah..so,terpaksa laa gigih kan diri masuk dapur kacau agar2 sorang....






kali nie bentuk agar2 tuu x menjadi sngt sbb aku dh lupa resepi dia..dh lama x buat agar2 tuu...so,aku serahkan semua nya pada cik..aku cuma membantuu....tp last2,cik jugak x ingt resepi nya..first buat cair...second dh x cair..tp bentuk yg kita org nk x menjadi..kena pekatkan lagi.....




dan hasil nya sngt2 x memuaskan...tpi rasa tetap sedappp~









lepas siap buat 4 loyang agar2...terus rehat jap smbil on9 fb....dan saya sngt gumbira sbb wifi sngt2 laa laju sbb sy sorang jek yg on9...kalau tidak...2 pc 2 laptop yg akan still on x henti....




pagi td sempat gaduh2 ngn ahmad shawadi..merangkap abang ku...iyea kerr abg? HIHIHI




dalam kol 9...start buat adunan sorang2 diri...





siap jer adunan terus asingkan sedikit untuk mempelbagaikan warna...


sejak aku dok tunjuk dalam fesbuk gmbr2 kek yg aku buat nie....dan sejak kakak aku suka snap gmbr kek yg aku buat nie..dan dia rajin pegi  mms gmbr cupcake ni untuk kawan2 dia...ramai yg tny,macam mana aku buat plokadot tuu..sbb betul2 jadik..kalau kawan kakak aku buat....mmg terus x jadi dan plokadot langsung x timbul...


so,dorang agak musyikil...tapi kakak aku ttp gelak jahat dan tak nak bgtau kawan dia mcm mana aku buat....hukk333


















yang nie pulak yg belum dimasak....kalau korang yg asyik dok blaja buat benda ni..tp still x jadi jugak...korang just tgk jer gmbr kt bwh ni..comform nti korang akn terfikir mcm mana nk wujudkan plokadot tuuu...









disebabkan aku dh x larat nk buat...asyik bangun duduk bangun duduk jerrr...kakak dan cousin aku turut datang membantu aku....aku x larat sbb aku x ambik makanan langsung pagi tadi...









yang nie dh jadik wrna lain..sbb yg nie adunan ke 2....yang adunan pertama tadi kek wrna putih...dan skrg dh bertukar menjadi kuning...

























yg nie gmbr adunan yg pertama...







dalam letih2 aku..aku cuma dapat duduk jerrr..xleh nk bgun dh..sbb perut aku sakit bagai disiat2 lemak ku.....duduk terus tgk cik susun cupcake ni jerrr....
















yang nie agar2 kastard yg telah dipotong..nasib baik tekstur nya  masih cantik...














dalam kol 1.30...aku terus siap2 untuk ke majlis kahwin tuu...cik still buat relax sementara makcik aku yg sorang lagi asyik dok beleter pasal ni...dia tak tahu yg cupcake dan agar2 tuu kita prg buat tnp memberitahu si pengantin...hikk333







kita org pegi 2 buah kereta....aku  mesti laa pegang cupcake ni.....sbb aku yg buat...








dalam kerete terus cakap dekat cik....




aku : cik,jgn cakap kt dorang2 yg ja buat yeaa...nti kalau xsedap.dorang kata jaa yg buat..sbb dorang knl ja...kihh33


cik : xper....nti cik kt cik beli k...


aku : (suka hati )
















smpai jerrr tempat majlis tuu..terjumpa sorang bdak kecik nie..chomel sngt2...dia nie 2 pupu kpd cik...dia pegang laa sorang budak laki chomel nie..budak tuu pegang cupcake ni then dok suap makcik tuu...lepas tuu dia gelak2..kuat lak tuu....ak suka tgk budak tuu...then aku cubit2 dia..hikk333




tiba2 cik pom cakap.... dik,kek yg adik makan tuuu kakak ni buat tauuu...terus aku terperanjat...pdhl dh jnj xnk dedahkan si pembuat kek tuu..last2 terbongkar jua....mencikkk~









dok kt sana x smpai sejam....cupcake aku habis...HAAHAHAH
melainkan cupcake untuk rombongan pengantin....sbb pengantin x smpai lagi....


time nk bali,terus rembat 3 pack sisa...hukk333
org lain dpt 1,aku dapat 3....
tapi,sisa yg ada dalam bag tuu sngt2 tidak memuaskan hati aku...orang sekrang suka jer membazirkan duit membeli benda yg tak berfaedah..aku x suka.....








then,lepas asar..aku pegi pulak tempat majlis tuu..nk pegi angkut semua pinggan dan brang2 yg dorang pinjam....


aku bagaikan org yg buat katering...angkut pinggan tuu..angkut pinggan nie..penuh kereta..jenuh aku dok ke hulur ke hilir...rasa mcm nk pengsan.....




tapi xperr laaa...aku belajar untuk memantapkan lagi diri aku....




insyaallah..lepas spm nie aku nk buat tempahan cupcake,agar2 dan trifle yg slalu aku buat tuu..yg lain aku still x berbakat..so,buat mana yg boleh ajerr..... i make my own money for next year...xnak nk susahkan sape2 lepas nie untuk makan kalau duduk jauh dr cik dan abah.... :)






notakakiku : sepatutnya pertempuran dh bermula..tp org yg hentar d tempur tidak muncul..takut lerrr tuuu.... kak eilaaaaaaaaaaa~ abg wadiiiiiii~

3 ngepek:

SuDu Biru said...

hai...sy dpt cupcake dlm sisa..tp xleh makan :) follow sini ye.. fell free to c me back :)
http://yieweezer5915.blogspot.com/

SuDu Biru said...
This comment has been removed by the author.
nur azzariah Mokhtar said...

kenapa lak xleh nk makan? nie mesti cupcake tipu nii...hahaha