Persahabatan yang berkecai.

Assalamualaikum.. :)


pernah tak korang disakiti kawan yang korang sangat2 percaya?pernahkah korang buat2 diam jer walaupun korang rasa korang sakit hati sangat dengan kawan koran? pernahkah korang terfikir,korang nak balas balik semua benda yang kawan korang buat tu suatu hari nanti?


berapa kali pernah laa aku ni....

sebenarnya aku ada laa sorang kawan ni....kawan yang aku mula kenal masa form 2..berkawan nya kami hanya kebetulan..asalnya aku berada di kelas biasa pada form 1...disebabkan result ku agak sedikit meningkat,jadi aku terpaksa ke kelas khas..kelas tuu berbeza hnya disebabkan subjek arab...walaupun aku duduk dalam kelas tuu tp aku tetap tak ambik subjek tuu...


awal tahun mula2 nya,aku macam biasa jer laaa...separuh dari budak kelas tuu adalah kawan aku masa darjah 6..so,buat2 jer laa oke kan..masa bulan 2 laa rasanya,tertubuh laa satu geng..geng aku laa...semuanya ada laa 9 orang..ala2 girls generation gtu...

masa duduk kelas tuu,ada sorang lelaki budak kelas tuu x puas hati dengan aku...aku pom sebenar nya tak faham kenapa sampai begitu sekali dia nak marah2 aku...korek punya korek rahsia..baru aku tau yang dia tak suka bila subjek bahasa arab,aku cuba untuk ambik perhatian ustazah aku bila mangajar...dia marah sbb aku x ambik bahasa arab,tp tiap kali ustazah bagi aku peluang untuk jawab soalan bahasa arab,aku boleh jawab pula...jadi mulaa laa aksi menyampah dorang pada aku...  aku asalnya mmg la blaja arab dekat tempat mengaji aku..tapi aku memang taknak ambik subjek tu dekat sekolah.


disebabkan sikap yang tdk puas hati,berlarutan laa pergaduhan ini melalui friendster...masa tuu friendster adalah laman sosial yang sngt2 glemerrr!! kawan lelaki aku tuu memang btol2 marah aku..setiap komen yang dia anta dkt wall aku,langsung aku x reply dan aku tak approve untuk terus ke wall aku..bukan apa,kalau orang baca,buat malu jer kan....


aku nie kurang sikit bab2 melawan orang,so,dengan tidak berlarutan hal ni..terus cerita dekat ustazah aku pasal ni...kalau boleh kurang kan bagi perhatian dkt aku..kan aku x ambik subjek dia...so,nak elak laa sikit dari selalu di cemuh orang..tapi aku mintak lain,ustazah buat lain...maka,slps dia dinasihati oleh ustazah,berdiam laa diri dia seketika..lepas tuu kita orang berbaik seperti biasa..sampai ke hari ini...dia masih menjadi kawan aku... siap bila berkomen dkt fb mesti cakap...aku saye ko mu!!


itu cerita yang berakhir dengan happy ending...macam mana pulak kalau berakhir dengan sad ending?

dalam ramai2 geng aku masa f2...dia laa orang yang paling duduk dekat dengan aku kot..sbb dari f2 smpai lerr f5,kita orang satu kelas..f4 dan f5 duduk bersebelahan...dia nie jenis berahsia sedikit..walaupun dengan kawan baik sendiri... aku nie bukan apa kan,atleast dia bagi laa sedikit tajuk untuk kita orang tau...kalau jadi apa2 kan senang...nie tidak,berahsia jer keje nya...




masa f3..dia bercinta diam2...aku langsung tak tauu...lepas habis pmr tuu baru aku tauu,tu pom sbb nmpk dia lain sgt2...bila tny,x mengaku..oke fine!!
f4 boleh dikatakan setiap hari laaa,aku dengar bebelan orang..bercakap tak henti2 pasal dia...dsbbkan aku selalu bersama dia..aku terkena tempias juga...tapi aku buat tak tau jer..buat tak ada perasaan...tapiiii,sakit hati tuu ada...mana tak sakit hati kalau kita nasihat dia tapi dia tak layan jer..so,takdek faedah disitu...membuang masa betol...
bila f5 pula...lagi laa rancak,sampai kan semua ckgu dan pelajar sekolah kenal mereka dan tahu mereka merupakan pasangan kekasih di sekolah..kalau buat undian kekasih paling popular disekolah mesti dorang dapat punya...


marah tak korang bila ada seseorang berjanji dengan korang,lepas tuu kita punya laa tunggu dia berjam2...lepas tuu tiba2 da muncul dia cakap dia tak boleh join..sbb BF dia merajuk dan pegi pujuk... OMG!! aku marah sngt2 oke bila ingt lagi kes ni....berjam2 aku dan kawan2 aku tunggu kau..tapi alih2 ko tny pasal BF kau lepas tuu ckp mau join kita orang!!
weeiii,atleast mintak laa maaf...nie idok,blaaa macam tuu jer..ingt kita orang semua nie hati batu kerr?




dan pada suatu hari,berlaku laa satu pergaduhan diantara aku dengan dia...berlaku secara tidak sengaja kot.. disebabkan dia mula menyerang aku dulu...maka keluarlah ayat yang banyak tidak sopan dari aku .. dan aku sengaja berkata sedemikian bukan sbb nak protect diri aku..tapi hakikat sebenar apa yang dia telah buat pada aku sepanjang aku berkawan dengan dia... bertekang lidah disekolah dalam kelas depan kawan2...yang lain semua lihat jer..tiada yang berani nak masuk campur...
disebabkan tu,aku pom berkata dan menetapkan dalam hati aku yang aku takkan kawan dengan dia sampai bila2 walaupun aku da lama kenal dia...  kawan2 aku yang lain faham dengan apa yang aku lakukan... dalam masalah nie aku akui bahawa aku salah dan dia pom salah.tapi atleast aku tak mula dulu pergaduhan ini...dia memang datang tny pada aku sblm pergaduhan nie berlaku...tapi cara dia tuu memaksa diri aku untuk berterus terang semua isi hati yang aku pendam selama ini didepan kawan aku..bukan nak ambik perhatian tapi ini kebenaran!!

bergaduh tidak semestinya dengan bertumbuk...dan aku bernasib baik kerana kami menyudahi segala isi hati yang terpendam ini hny dengan bercakap dengan nada yang garang dan marah tapi biasa2 sahaja..tiada nada yang kuat smpai terpaksa dikeremuni orang.. budak lelaki bagus,langsung dorang tak masuk campur kerana myb takot kot.. lelaki takot? oke,sbnrnya bkn takot,tapi dia tak tau apa2 .so,tak perlu masuk campur...


sebulan kot aku still duduk bersebelahan dengan dia walaupun sedikit pom aku tak bertegur sapa dengan dia..kalau ada apa2,just mintak tolong rakan pesankan jer laa..tdk bertegur sapa sebelum exam lagi ,lepas dapat result, pencapaian aku meningkat dan dia terlalu menurun..myb disebabkn dia tiada kawan yang boleh dia bertanya kot..sbb sebelum ini,ada jer masalah,dia akan refer kpd aku.. aku ada laa sedikit rasa bersalah.. so aku ambik keputusan untuk berpindah ke tempat lain... bincang dgn kawan nak tukar tempat dgn dia...dia setuju sbb dia faham dengan apa yang da berlaku...


sepanjang tidak bertegur sapa nie...sikit pom aku tak terkilan dengan apa yang berlaku..tapi masa raya hari tuu..aku ada la keluar dgn kawan2 aku hari tuu...korang bayangkan la...hari tuu buat keputusan last minute nk berkumpul rumah aku.. aku dpt tau dia join pom tiba2.. so,hadap jer la..kebetulan  BF dia join sama..nama pom berkumpul rumah aku,so nak masuk umah aku atleast aku dgn orang tu xdek masalah kan.. BF dia takot tau tak nak masuk rumah aku..smpaikan dia berhenti betol2 depan pintu pagar rumah aku dan mintak izin aku sama ada boleh tak masuk..tapi GF dia pula..langsung tak hormat aku...cari gaduh dgn aku,lepas tuu masuk suka hati jerr..depan aku pulak tuu...masa duduk berbual dgn kawan2..mcm biasa laa.mesti ada yang cuba rapatkan kita orang.dengan beraninya mulut dia berkata benda yang buat aku marah..mana tak marah kalau benda yang dia cakap sbnrnya tuju untuk aku... terus rasa mcm nak nangis jer masa tuu..tapi tahan.. BF dia tuu tkot kan aku sikit...tapi dia? benci aku!! da laa datang tak di undang lepas tuu langsung tak hormat aku sebagai tuan rumah...

sblm SPM ae tuu,cikgu aku baru perasan yang aku tiba2 tukar tempat... dorang tny aku,aku pom berterus terang jer laa...benda da lama kan...buat apa nak disorokkan lagi...





aku bukan apa..aku sebenarnya rasa terkilan sangat2 sebab kita kawan dengan dia da lama...da tau da perangai dia macam mana...masing2 da cuba untuk faham masing2...tapi manusia kan,perangai lain2..bila2 masa sahaja boleh berubah sekelip mata...aku sendiri pom berubah..manusia berubah disebabkan faktor persekitarannya....

tapi apakan daya...kita berbuat baik,tapi dilayan buruk...dan akhirnya berkecai lah persahabatan yang telah terbina ini...dulu mungkin aku sedih..tapi sekarang,boleh dikatakan langsung tiada perasaan...dulu sikit pom xboleh tgk muka dia...terus aku akan buat muka aku...tapi sekarang..aku lihat jer..mc orang saling tak mengenali....


notakakiku : jangan lah kita berharap kepada seseorang yang kita percaya padanya tetapi dia sebaliknya...

5 ngepek:

Mohd iyxat said...

Wosh.... Tragis betul kisah dia..... awak ni orang kelantan ke orang terengganu?????

nabihah mohamad said...

ayoo . sabor neh . sedihh cerita nim . terkilan kejakk . haha .

nur azzariah Mokhtar said...

mohd iyxat.... benda yang telah berlalu..tragis utk seketika... saya orang kelantan.. :)



nabihah.... tq sbb sudi baca... :)

Miss Wizzy said...

harap bersabar....wani dan anis pun cam tu jugak ...! tapi allhamdulilah akhirnya bermusuh sekejap sahaja (1 week)!

nur azzariah Mokhtar said...

one week only...tu oke laaa...
wani.... sy dan dia xkn smpai bila2...dan saya tak mintak semua tuu jadi dkt saya... TDDMKA