RESEPI RED VELVET


Assalamualaikum.....


hari nie aku cuma nk kongsi satu resepi yang pernah aku buat laaa..kalau tak buat tak kan tau macam mana rasanya kan....sblm aku buat,aku ada tempah dengan kak kawan aku yang pandai buat kek nii....sajer nak cuba dulu..kalau sedap kita google jer laa cari resepi.....


2 kali jugak laa tempah kek red velvet hari tuu...skali beli yang sebijik gedebab tuu..skali lagi beli cupcake..serius,puas hati dapat makan kek tuu....disebabkan sedap...aku search laa resepi ni...first try aku buat dgn n spupu aku..tuu pom dia yang beli barang dan fully aku yang buat semua...dia tengok dan makan jerrr..... first try buat pom alakadar laa kan...xdek idea langsung nk hias mcm mana kek tuu..aku just tepek2 jerr cream cheese mcm tuu jerrr..asal sedappp!!! so,first try xdek gmbr...


google punya google resepi, akhrnya jumpa jugak resepi yang aku berkenan dhati....iaitu dari blog PassionBite ... lepas dapat tuu,terus buat untuk second try nie....


Bahan-bahan kek
115g butter
150g gula kastor
2 biji telur
250g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
sudu kecil soda bikarbonat
sudu besar serbuk koko
240 ml buttermilk 
2 sudu besar pewarna merah 
1 sudu kecil cuka putih (distilled vinegar)
sedikit esen vanilla 

Bahan-bahan topping
500g cream cheese
150g gula aising





kek yang telah masak...tunggu sejuk jerr....aku buat dua bekas sbb senang nk buat 2 layer...xperlu nk main potong2 lagii....




hasilnya....not bad...rasa tuu mmg x pyh bgtau..lebih sedapp dari first try.....



kepada pembaca blog semua...selamat mencuba.....
skrg nii aku tgh gigih untuk membuat Durian Crepa yang skrg digilai ramai....nanti,aku share lagi resepi tauu.... bye.

2 ngepek:

cik violet said...

malas giler nak buat. tp rajin bila disuh makan. hehe

nur azzariah Mokhtar said...

kalau bab makan tuu memang semesti da..xdek yg boleh halang kalau da nak..senang jer nk buat kek ni..mcm buat kek coklat..just letak creem cheese jerr...tadaaa..terus siap walaupun kek tuu comot sngt2